Kungfu som selvforsvar

 

Kungfu er meget velegnet til selvforsvar i overfaldssituationer. Her er et eksempel med en angriber, der kommer bagfra og griber fat i skulderen...

 

Bodhidharma

 

Den første zenmester (Chan), Bodhidharma, bliver opsøgt af Shaolin-klostrets abbed, mens han sidder i sin 9 år lange meditationsretræte i en hule tæt på i Songshan-bjergene.

To ting du ikke vidste om kungfu

1) Kungfu er meget velegnet til selvforsvar og brug på gaden

Der verserer mange myter om kungfu, og de strækker sig fra den ene yderlighed til den anden – enten: ”Kungfu er ekstremt voldeligt og man vil få mange skader, hvis man er udøver.” Eller: ”Kungfu er kun til opvisning og duer ikke i rigtig kamp.” Begge og tilsvarende udsagn er ukorrekte.

Statistisk set er der forbavsende få skader i kampsport, når man tænker på, at potentiel skadelig eller voldsom fysisk kontakt indgår i træningen. Fakta er dog, at man f.eks. i fodbold i snit får 4 gange så mange skader og i ishockey 12 gange så mange skader som i kampsport.

Det, der afgører, om en kampsport er effektiv og kan anvendes praktisk i den virkelige verden, er, om der er tradition for decideret kamptræning inden for stilarten – altså, trænes der kamp? Tages al den fysiske, teksniske og motoriske træning i praktisk anvendelse – er man vant til at stå overfor modstandere, der presser en med overbevisende angreb? Uden den erfaring kan man have de mest avancerede teknikker uden at kunne forsvare sig, hvis man får brug for det. Som Bruce Lee udtrykte det:

Knowing is not enough,

We must apply.

Willing is not enough,

We must do.

Hos Kungfu Templet får man den erfaring.

 

 

2) Kungfu er en vej til selvudvikling og harmoni med omverdenen

Der har gennem århundrederne været et nært samarbejde mellem tre af Asiens store verdensopfattelser og livsanskuelser:

Buddhismen

Taoismen

Konfucianismen

Det er her kungfu har hentet sit værdisæt, sin spiritualitet og åndelige kraft. Det betyder dog ikke, at man er nødt til at være for eksempel buddhist eller taoist for at kunne træne kungfu. Men det betyder, at man får adgang til den rigdom af indsigt, sindsro og åndelig styrke der ligger i kungfu, hvis man ønsker det og fokuserer på det.

Kungfu Templet har en nær forbindelse til store buddhistiske mestre og vores shifu, Stan Howaniak, har modtaget belæringer direkte fra kendte lærere som HH Gyalwa Karmapa, HH Dalai Lama, HE Shamarpa og Tulku Lobsang. Han har endvidere været livvagt for HH Dalai Lama, HH Gyalwa Karmapa og HH Chetsang Rinpoche.

Kom og vær med - tilmeld dig en gratis prøvetime nu!

 

Læs også:


 


Kung Fu